✅ Kildehåndtering

Mens du får lov til at kalde dit færdige arbejde din opgave, er det jo således, at den sandsynligvis består af et sammensurium af materiale, data, gode ideer og argumenter: dine kilder.

Uden kilder er det svært at skrive en god opgave, da det er byggematerialet for en stærk argumentation, emneafgrænsning og relevans.

I løbet af din skriveproces er det vigtigt, at du refererer korrekt. Det er trods alt på sin plads at fremhæve de dygtige teoretikere, der har muliggjort og nuanceret din opgave, og samtidig undgå plagiat. Vi har her samlet nogle tips til kildehåndtering, så du kan lade ordene flyde med en smule mere ro i sjælen.  




Hvad er kilder?

Kilder er alt det materiale, du bruger i din opgave.
Det kan være alt lige fra Youtube-videoer og hjemmesider til data, billeder eller et par linjer fra din støvede encyklopædi på bogreolen.

Det er essentielt at referere til alt det materiale, du bruger i løbet af opgaven, og alle de pointer, du vælger at inkludere i din argumentation, som ikke er dine egne, da du ellers risikerer at plagiere.

Det er en god ide at notere referencen, så snart du falder over en spændende kilde. På den måde behøver du ikke at begive dig ud i en skattejagt efter den artikel, du brugte for 3 uger siden, men som nu har forputtet sig iblandt tusindvis af links i en endeløs søgehistorik.

Nej, det er naturligvis ikke altid sjovt at skulle følge en masse regler og hele tiden være opmærksom på ikke at plagiere, men du kan heldigvis i større grad gøre brug af din kreativitet, når det kommer til at inkorporere kilden i din opgave. 

Parafrase og citatteknik 

Parafrasering er godt at bruge, når du refererer til længere afsnit fra dine kilder, som enkelte citater ikke kan forklare alene. Derudover er parafrasering en god mulighed for at træne dine evner til at formidle, udvælge og strukturere relevant viden, da det fungerer som en omskrivning af teksten.

Parafrasen kan fungere som et længere referat eller en kort sammenfatning af de dele af kilden, du finder interessant. 

Citater er naturligvis den mest direkte måde at referere til dine kilder på. Dine citater må helst ikke stå alene uden en kommentar fra din side. Det skal gerne sættes i kontekst med din argumentation, så læseren tydeligt forstår, hvorfor citatet er relevant at give plads til i opgaven.

Ved at bruge et citat frem for parafrase belyser du forfatterens diskurs eller ordvalg, som du med dine gode nærlæsningsevner kan dissekere til videre brug i opgaven.

Citater er en god start på indledninger, da du dermed sætter din opgave i relation til et teoretisk afgrænset emne eller en interessant videnskabelig diskussion.

Citater er uden tvivl en grundsten i din argumentation, og det er essentielt, at du vælger citater med måde. Det er ikke alt, der hører til i opgaven. Nogle gange må man “kill your darlings” og i stedet fremhæve færre, men mere præcise citater, så der også er god plads til at kommentere på citaterne. 

Det skaber en god læseoplevelse, når du varierer mellem at parafrasere og citere dine kilder. Og det kan ikke gentages nok gange: Uanset om du parafraserer eller citererer, skal der altid være en reference til kilden. 

Referencesystemer

Der findes en række forskellige referencesystemer, du kan vælge at bruge. Heriblandt er APA, MLA og Chicago de mest populære valg.

Du skal selvfølgelig være opmærksom på, om dit studie har fremsat særlige krav til kildehåndtering og valg af referencesystem.

Du kan vælge at bruge et program til at generere referencer og litteraturliste såsom EndNote eller RefBase, så du undgår at sidde 10 minutter inden deadline med en halvfærdig litteraturliste.

Tjek evt., om dit uddannelsessted tilbyder en af programmerne gratis. 

Læs mere om APA-standard her. 

Du kan via Opgavesparring hos os få hjælp til kildehåndtering. 


Ring eller skriv gerne til Studiekorrektur:

  • Tlf.: 7199 8084
  • Mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Du kan eventuelt allerede nu indhente et uforpligtende tilbud på Opgavesparring. 



5
1 review
Write a review
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
Rettelse af kilder
 · 2021/04/05
Din anmeldelse
Studiekorrektur hjalp med at rette kilder til. Tak!
Show more

STUDIEKORREKTUR

Følg Studiekorrektur på Facebook
Se Studiekorrektur på Trustpilot
Betalingskort
© 2024 - Korrekturselskabet ApS - CVR-nr: 37341185 - All rights reserved.