Hans, hendes eller sin?Hans, hendes eller sin?


Hans, hendes og sin siger noget om ejerforholdet i en sætning. Spørgsmålet kan være lidt tricky, derfor får du svaret her én gang for alle.

Hans eller sin?

Vi kender Gasolin-sangen om smukke Charlie på sin Harley. Spørgsmålet er, om Charley ejer sin Harley? Hvad hvis sangen havde lydt: Smukke Charlie på hans Harley? Var det så Charlies egen Harley? Svaret er, at Charlie ejer sin Harley, fordi der bruges ordet sin. Havde sangen lydt ’hans Harley’, så havde motorcyklen tilhørt en anden.

Forklaringen er, at stedordene hans og sin henviser til forskellige personer i en sætning. Ordet sin viser tilbage til grundleddet i sætningen (Charlie), og hans og hendes henviser til en person uden for sætningen (en andens Harley).

Det vil sige:
Mathias har sin kasket på. Sin viser tilbage til grundleddet Mathias, derfor er det Mathias’ egen kasket.
Mathias har hans kasket på. Fordi der står hans, henvises der til en person uden for sætningen. Derfor er det ikke Mathias’ egen kasket, men en anden dreng eller mands kasket, han har på. Med andre ord, så gør det en forskel, om man skriver sin eller hans.

Reglen for sin, hans og hendes er:

 1. Man bruger sin og sit, når det man henviser til, er subjekt i sætningen.
  Pigen læser sine lektier. Pigen er grundleddet, som sin henviser til. Pigen læser sine egne lektier; den, som ejer noget eller har tilhørsforholdet.
  Andre eksempler:
  Jonas er glad for sin ven. Sin egen ven, fordi Jonas er grundleddet, som sin henviser til.
  Rejseguiden elsker sine jokes. Sine egne jokes, fordi sine henviser til rejseguiden.
  Morten passer sin nabos hund. Sin egen nabo, fordi sin henviser til Morten.

 2. Man bruger hans / hendes, når det, man henviser til, er noget andet end subjektet. Den, som ejer, er ikke grundleddet.
  Elise bærer hans taske til skole. Ordet hans henviser til ham, der ejer tasken, og det henviser dermed til noget andet end subjektet. Ordet viser, at det ikke er Elises taske.
  Christine roser hendes mand. Hendes henviser til noget uden for sætningen, altså roser Christine en anden kvindes mand.Huskeregel til hans, hendes og sin
Der findes en huskeregel, der kan hjælpe dig, hvis du er i tvivl om, hvilket af ordene, du skal bruge. Du skal spørge dig selv, om hvem der ejer hvad. Hvis det er subjektet i sætningen, der ejer noget, skal du bruge sin eller sit. Hvis det er en anden, der ejer noget, eller hvis det er subjektet i en ny ledsætning, skal du bruge hans eller hendes.

Sin og sine kan ikke være subjekt i en sætning
I og med at sin og sine henviser til subjektet i en sætning, kan disse to ord ikke stå som subjekt selv. Et eksempel: Sin far reparerer alting.

Sin og sine i flertal
Taler vi om sin og sine i flertal, bruger man ordet deres.
Ulla og Bo henter deres børn.
Børnene ventede spændt på deres gaver.

Kender du den gamle børnesang ”Poul sine høns i haven lod flyve?” Hvis du gør det, så er du nu ikke længere i tvivl om, at det er Pouls egne høns, der synges om.

Hvad med mere SKRIVEHJÆLP?
5
1 review
Write a review
 • 1
 • 0
 • 0
 • 0
 • 0
Hans eller sin?
 · 2021/10/15
Din anmeldelse
Jeg synes, det er rigtig svært at finde ud af, hvornår det hedder hans eller sin, og her har jeg fået en god hjælp!
Tak til Studiekorrektur.
Show more