✅ Amerikansk-engelsk vs. britisk engelsk

Når man skal skrive en opgave på engelsk, skal man være opmærksom på, hvilken engelsk stil man vælger at skrive i.

Der er nemlig forskel på de forskellige typer engelsk skriftsprog.

De mest typiske stilarter indenfor engelsk skriftsprog er amerikansk-engelsk og britisk engelsk. Typisk er det valgfrihed i forhold til, om du vælger den ene eller den anden type engelsk, men det er altid en god ide at tjekke det med sit studiested, inden man vælger én af typerne.

Derudover er der et nøgleord, som er vigtigt at huske: konsekvens!

Det allervigtigste, når man vælger en type engelsk, er, at man er konsekvent i sin skrivestil.

Det går ikke, at man pludselig blander de forskellige typer engelsk midt i en opgave.

Derfor kommer her de vigtigste forskelle, som man skal holde sig for øje, når man skriver en engelsk opgave, hvad enten man bevæger sig inden for amerikansk-engelsk eller britisk engelsk.

Akademisk hjælp
 

 

Staveforskelle

De fleste forskelle mellem de forskellige typer engelsk ligger i stavemåden. Her er der nogle særlige former, som man kan lære at huske, fordi de går igen i mange engelske ord:

 

  1. -ize og -yze vs. -ise og -yse

 

Amerikanerne bruger z i ord, som ender på -ize (eksempelvis categorize) eller -yze (paralyze). I britisk engelsk bruger man s i disse endelser (categorise og paralyse).

 

  1. -or vs. -our

 

På amerikansk bruger man -or som endelse i ord, der ender på -or. Det er eksempelvis ordene honor, color, behavior. På britisk bruger man endelsen -our: honour, colour, behaviour.

 

  1. -er vs. -re

 

På amerikansk bruger man endelsen -er i eksempelvis måleenheder (f.eks. liter, meter). På britisk bruger man -re (litre, metre).

 

  1. Enkeltkonsonanter vs. dobbeltkonsonanter

 

amerikansk foretrækker de enkeltkonsonanter (f.eks. canceled, focuses), hvor man på britisk foretrækker dobbeltkonsonanter i tilsvarende ord (f.eks. cancelled, focusses). Til denne regel hører dog undtagelser, så det kan være en god ide at slå ordet op, hvis du er i tvivl.

 

  1. mister -e i modifikationer vs. beholder -e i modifikationer

 

På amerikansk forsvinder e’et i ord, når man modificerer dem. Det vil sige, når et ord som f.eks. judge bliver til judgment. På britisk beholder man e’et i modifikationen: judge bliver til judgement.

 

Udover staveforskellene er der også grammatiske forskelle mellem de forskellige typer engelsk. Disse forskelle består primært at brugen af enkelt og dobbelt citationstegn, bøjningen af verber og forkortelser.

 

 

En hjælp til dig selv ved britisk engelsk eller amerikansk-engelsk

Når du skriver en engelsk tekst, skal du som sagt huske at være konsekvent med, om du skriver britisk eller amerikansk-engelsk eller en helt tredje type.

Derfor er det også noget, du må beslutte dig for som det første, inden du påbegynder din skrivning. Du kan hjælpe dig selv ved at indstille sproget i dit tekstbehandlingsprogram og slå korrektur til.

På den måde kan computeren hjælpe dig, når forskellen mellem de forskellige typer engelsk glipper.

Du skal blot huske, at computerens ordbog ikke kan kende alle fejlene.

Derfor kan det være en god ide at 1) slå de ord op i en ordbog, som du er i tvivl om, og 2) få en dygtig/professionel korrekturlæser til at gennemlæse din opgave.

 

Søger du en engelsk korrekturlæser, så kan du altid kontakte os her på Studiekorrektur.dk og få et uforpligtende tilbud på korrekturlæsningen af din opgave.

Vi ser frem til at hjælpe dig videre med din engelske tekst.Om Studiekorrektur

5
1 review
Write a review
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
Thanks!
 · 2023/02/08
Din anmeldelse
Tak til Studiekorrektur for at fremhæve forskellen mellem de to forskellige engelske former for skrift.
Show more

STUDIEKORREKTUR

Følg Studiekorrektur på Facebook
Se Studiekorrektur på Trustpilot
Betalingskort
© 2024 - Korrekturselskabet ApS - CVR-nr: 37341185 - All rights reserved.